poniedziałek, 22 lipca 2013

Naczynie do gotowania wody z łodygi dzięgla

Dogmatem sztuki przetrwania jest to, że znalezioną wodę należy oczyścić a następnie przegotować. Co jednak mamy zrobić jeśli nie mamy pod ręką żadnego fabrycznie wytworzonego naczynia? Odpowiedzi na to pytanie jest dość wiele, a jedną z nich jest... dzięgiel.

Kilka lat temu, w jednym z programów Raya Mearsa, zobaczyłem naczynie do gotowania zrobione z grubej łodygi bambusa. Urzekła mnie prostota i genialność tego rozwiązania:


Segmentowa budowa wewnętrzna łodygi bambusa pozwala na tworzenie z niego bardzo różnych naczyń i pojemników. Ponadto jest on łatwy w obróbce i można z niego wyrabiać inne przedmioty (np. groty do łuków i oszczepów, noże i inne). Niektórzy archeolodzy są nawet zdania, że braki krzemienia w azjatyckich znaleziskach z epoki kamienia należy tłumaczyć właśnie tym, że nasi azjatyccy antenaci zrezygnowali z tego kamienia na korzyść bambusa. Niestety, ta wspaniała trawa (tak, to jest trawa!) nie występuje w naszej strefie klimatycznej.
Podczas jednego z leśnych spacerów zauważyłem, że jedna z roślin ma bardzo podobną budowę łodygi do bambusa. Jak się okazało, był to dzięgiel.

Zeschnięte łodygi dzięgla.
Zebrałem nieco uschniętych łodyg i zrobiłem coś, co już kiedyś widziałem u Mearsa:



Łodyga była - jak wspomniałem - już zeschnięta. Wydrążyłem i wypełniłem ją wodą w następujący sposób:
Przekrój przez naczynie: A - woda; B - naturalne przegrody wewnętrzne w łodydze; C - otwory na statyw naczynia.
Woda zagotowała się dosyć szybko, w jakieś 10 minut. Była zdatna do picia, choć niezbyt smaczna (podczas gotowania musiały puścić jakieś soki z łodygi). Oczywiście, wykorzystany materiał ma swoje wady w porównaniu z bambusem: jest mało pojemny i nietrwały. Można jednak - przy odpowiedniej ilości łodyg dzięglu - pokombinować, by jednorazowo zagotować więcej wody. Możliwe jest zbudowanie poniższego "układu" do gotowania wody:

Palenisko z naczyniami umożliwiające przegotowanie większej ilości wody:  A - dzięglowe naczynia z wodą ułożone szeregowo, jedno obok drugiego; B - palenisko w formie prostokąta; C - stelaż podtrzymujący naczynia
Planuję jeszcze poeksperymentować z dzięglem. Wydaje się, że można zeń zrobić jeszcze inne naczynia, np. do przechowywania wody i gotowania na parze. Można je również wykorzystać na pojemnik do filtracji wody. Wyniki eksperymentów - wkrótce.

3 komentarze:

  1. Te soki również nie dawały mi spokoju. Lubię robić te naczynia z kory powalonych drzew (najczęściej grabu). Woda z pierwszego gotowania jest gorzka, ale z każdym kolejnym jest już coraz lepsza i w smaku przypomina wodę bez dodatków.

    A co do dzięgla, nigdy nie interesowałem się tą rośliną. Po przeczytaniu wpisu wybiorę się w poszukiwaniu jej.

    Przemek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemek, a sprawdzałeś może czy kora brzozy daje posmak? Jeszcze przede mną zrobienie z niej naczynia stąd pytanie.

      Usuń
  2. The Best Casino Apps for Android - DRMCD
    In 충청남도 출장마사지 fact, over 30 million Android 안동 출장마사지 apps are available on our list, 안동 출장안마 which means that the Android 파주 출장마사지 mobile casino app has an extensive user base and 파주 출장안마 can

    OdpowiedzUsuń